Knäproblem vid löpning

Ett vanligt hälsoproblem är att du börjar få ont i dina knän när du har löptränat mycket under en längre period. Du kanske inte kopplar samman smärtan med att du har tränat för mycket eftersom du tänker att träningen bygger upp kroppen, men här kan du läsa mer om knäsmärta som en träningseffekt. 

När dina knän börjar ömma efter ett träningspass kan du vara ganska säker på att du har överbelastat dig på något sätt. Då finns det en del knep som du kan ta till för att lindra smärtan, men även för att undvika att dina knän slits för mycket i onödan.

Tips

Du bör se över vad du har för typ av skor när du springer. Om du inte har en bra dämpning på dessa så kan det bli väldigt påfrestande för dina knän. Tror du att knäsmärtan beror på artros så kan du läsa sidan symtom på artros. Läs gärna mer om löparknä på 1177

Tänk även på underlaget som du springer på, då det är ganska vanligt att du kan få knäsmärta efter att ha sprungit på betong eller asfalt under en längre tid. Prova att springa på grus eller gräs istället, för att få lite mer dämpning och inte belasta dina knän så mycket.

Muskelobalans

När du tränar mycket och samtidigt tränar fel, så att du får en högre belastning på vissa delar av kroppen än andra, kan de bildas en muskelobalans. Då blir en muskel vid knäbenet mycket starkt och bra medan den andra muskeln blir slapp, och detta leder till att knät inte får ett bra stöd.

Lägg då extra vikt på varierad träning för alla muskelgrupper, speciellt runt knät. Sedan får du inte glömma bort att du även måste stretcha, vilket är viktigt för att hålla knät i balans. Du bör även träna annat än just löpning om du har riktigt ont, och det finns mängder av specialövningar mot smärta.