Friluftsskor

För den som gillar att vara ute i naturen är det så klart alltid att rekommendera att man har ordentliga skor. Ska man röra sig i markerna och kanske ta sig fram över stock och sten och annan oländig terräng behöver man ett par rejäla och tåliga kängor som kan ta lite av varje utan att för den skull göra naturupplevelsen mindre behaglig.

Friluftsskor

Det finns många olika typer av friluftsskor och vilka man väljer hänger ju såklart samman med vilka typer av aktiviteter man brukar ta del i på sin fritid. Gillar man att vara ute och promenera kan det faktiskt räcka med att införskaffa ett par riktigt bra löparskor. Dessa kan man såklart även ha under promenader och skogsturer. Den typen av skor ger ett ordentligt stöd och har en sula som bidrar till att man kan promenera utan att utsätta kroppen och fötterna för allt för stora påfrestningar.

Har man däremot ett mer aktivt liv så kan det vara så att man behöver en lite kraftigare typ av sko. Då kan man välja de skor som vanligtvis betecknas friluftssko och som egentligen består av en blandning mellan en löparsko och en känga. Dessa kan vara bra att ha lite när som. De klarar stora påfrestningar men kan även passa den som tycker om att promenera lite utanför de utpekade stigarna och gångvägarna. Kanske är det så att man på sin fritid ofta befinner sig på lite extra blöta, smutsiga eller utsatta miljöer där man behöver en rejäl sko för att inte bli blöt eller smutsig i onödan.

Vandringsskor för den som gillar att hajka

Tillhör man dem som tycker om att hajka eller gå på tur kan det vara en god idé att införskaffa ett par riktiga vandringskängor som är avsedda för just detta ändamål. På så sätt kan man spendera långa tidsperioder i naturen och vandra långa sträckor samtidigt som man håller sina fötter i ett gott skick. Ett par vandringskängor är också det allra mest ergonomiska för både fötter och resterande delar av kroppen.

Kom ihåg underhållet

Underhåller man sina friluftsskor och vandringskängor på ett bra sätt kan dessa skor ha en mycket bra livslängd. Blir de blöta så se till att de torkar ordentligt innan de ställs in i garderoben. Var också noggrann med att avlägsna smuts och lera från skorna och rengör dem ordentligt. Om man har längre perioder då skorna inte används är det ofta en bra idé att smörja in dem innan man ställer undan dem, för att undvika att de torkar ut. Alla typer av friluftsskor, speciellt de som är tillverkade i textil, kan med fördel impregneras innan de används. Att impregnera sina skor innebär att man skyddar sig mot väta, men det håller även en hel del smuts borta från skorna. Efter en tids användning kan det också vara bra att byta ut skosnören och eventuella andra lösa delar. Pålitliga tillverkare av produkter som alltid håller en hög kvalitet är till exempel Salomon, Adidas, Merell och The North Face.