Skor för gymmet

Att träna på gym är en sysselsättning som idag är mycket vanlig bland de flesta tränande människor. Oftast ser man gymmet som ett komplement till någon annan form av konditionsträning, så som löpning eller cykling. Att styrketräna är en väldigt viktig del av en allsidig träning och något som alla faktiskt borde göra då det stärker och stabiliserar kroppen på ett sätt som annan träning inte alltid klarar av att göra.

Rätt utrustning vid styrketräning

Skor för gymmetMånga kan uppleva att det är lite läskigt att gå till gymmet i början innan man vet hur allting fungerar. Där finns dessutom gott om människor i flashiga träningskläder som ser ut som riktiga proffs. Men faktum är att man egentligen inte behöver några särskilda kläder eller annan utrustning för att styrketräna. Det enda som är viktigt är att man har ett par bra skor som är anpassade efter den typen av träning man kör på gymmet.

Om man mest koncentrerar sin träning till löpband, crosstrainers och motionscyklar eller enbart kör några enklare lyft i maskinerna så duger det alldeles utmärkt med ett par vanliga joggingskor. Ska man däremot fokusera på riktig styrketräning och lyfta lite tyngre så bör man tänka lite annorlunda när det gäller skorna och hur de ska vara utformade.

Styrketräningsskor

När man styrketränar och lyfter tungt belastas kroppen så otroligt mycket mer än vid annan träning utan extra tyngder. Dessutom är fötterna den enda yta som har kontakt med underlaget och som bär upp hela kroppen och dess tyngd. Därför är det naturligtvis extra viktigt att skorna är stabila och underlättar träningen så mycket som möjligt.

Tvärt emot vad som är brukligt när det gäller träningsskor så vill de som styrketränar inte ha en mjuk och fjädrande sula. Detta är ju något som annars eftersträvas, till exempel vid löpning, en sula som är mycket stötdämpande. Men vid styrketräning är det alltså tvärt om. Är skorna för mjuka så kan man sjunka ner för långt i sulan och därmed tappar man stabiliteten i fötter, vrister och knän. Det man istället vill ha är ett hårdare underlag eftersom en sådan sula hjälper dina muskler att hålla lederna stabila och på så sätt kan man också undvika många av de allvarligare skador som kan uppstå om man har fel träningsutrustning. Tänk också på att införskaffa ett par låga skor. Har man det så förlorar man nämligen inget av den flexibilitet som det är nödvändigt att ha i vristerna för att kunna styrketräna med de riktigt tunga vikterna.

Riktiga proffs går till och med så långt att de hävdar att Converseskor är det allra bästa att lyfta tungt i. Mer specifikt så skall det vara den klassiska Chuck Taylor All Star-modellen som rekommenderas. Detta kan verka konstigt då ett par Converse kanske inte känns som de mest stabila skorna, men man menar att sulan i alla fall är en av de bästa på marknaden eftersom den inte ens under mycket tung belastning ändrar form så att användaren sjunker ner i sulan med medföljande förlorad stabilitet.