Skor för löpträning

Att löpträna är en av de allra enklaste träningsformerna eftersom man inte behöver speciellt mycket i form av utrustning och hjälpmedel. Dessutom kan man faktiskt springa precis var som helst. Det spelar ingen roll var i världen man befinner sig, det går alltid att ge sig ut på en löprunda och på så sätt få tillgång till sin träning på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Det är också detta som är en stor del av tjusningen med löpningen som träningsform, det behövs inga förberedelser, anmälningar eller transporter till träningsstället. Så när andan väl faller på är det bara att snöra på sig skorna och ge sig ut på en runda.

Skor för löpträning

En viktig detalj

När det gäller löpning är det egentligen bara en enda liten detalj som är riktigt viktig att få till, nämligen skorna. Ett par bra skor kan vara hela skillnaden mellan roliga, energigivande och inspirerande löppass och den totala motsatsen. Med ett par dåliga skor kommer det gå dåligt när man springer och mest troligt kommer man inte heller att uppleva att det är kul att göra det. Så se för all del till att skaffa ett par riktigt bra skor innan ni ger er ut i spåren. På så sätt kommer dina löppass bli så mycket mer angenäma.

Prova ut rätt skor

För att hitta de där perfekta skorna finns det tyvärr inga genvägar. Man måste helt enkelt gå till en kunnig återförsäljare där det finns personal som utbildats i att iaktta och analysera sättet du springer för att på så sätt kunna ta fram de bästa skorna just för dig.

Oftast går det till så att man får springa på ett löpband i ett par relativt mjuka skor. Löpningen filmas bakifrån så att man sedan kan analysera löptekniken och dess eventuella fördelar och brister. Med utgångspunkt i denna analys kan man sedan se vilka behov som finns och därmed också rekommendera ett par specifika skor eller i alla fall ett märke som passar den egna löpstilen. Dessa skor bör stötta och underlätta samt försöka kompensera för eventuella brister som finns.

Vanligast är det att man antingen pronerar eller supinerar och den först nämnda är betydligt mer förekommande än den senare. Att pronera innebär att man, när man springer, viker vristen inåt och inte riktigt kan stödja upp den belastning som kroppens tyngd lägger på vristerna. Supination är det motsatta, att vristerna böjer sig utåt vid belastning. Oavsett vilken benägenhet man uppvisar vid löpning så är det klart att man, så gott man kan, måste försöka avhjälpa dessa.

Olika skor och framför allt olika märken, brukar rekommenderas till de som har någon av dessa svagheter i sitt löpsteg. De som pronerar behöver en mycket stadig och stabil sko som inte ger foten allt för mycket frihet. Ett generellt tips brukar vara att köpa en sko från till exempel Asics eller Saucony. De som inte pronerar kan ofta må bra av en lite lättare och luftigare sko eftersom de inte behöver lika mycket stöd.